• Description
  • Date
  • Info
Seksuaalinen väkivalta – kuvaamisen keinoja, selviytymisen strategioita
Kurssin ajankohta: 1.3.–29.4.2016
Kurssin opettaja: FT Eva Maria Korsisaari
Kurssiympäristö: Moodle
Korvaavuus: Kurssilla on mahdollista korvata seuraavankaltaisia kokonaisuuksia eri yliopistojen opintojaksoista: Sukupuoli ja representaatio; Sukupuoli ja väkivalta; Sukupuoli ja kirjallisuus (mikäli loppuessee kirjallisuudentutkimuksellinen); Sukupuoli ja visuaalinen kulttuuri (mikäli loppuessee visuaalisen kulttuurin tutkimusta).
Kurssin teemat: Verkkokurssilla perehdytään seksuaaliseen väkivaltaan, lähinnä raiskauksiin sekä insestiin, niiden kuvaamisen tapoihin ja niistä selviytymisen strategioihin. Teemoja tarkastellaan sekä feministisen teorian että representaatioita koskevien teorioiden suunnista.

Kurssin tavoitteet: Kurssin tavoitteena on ensinnäkin selvittää kuinka niin kaunokirjallisuudessa kuin visuaalisessa kulttuurissakin on kuvattu seksuaalista väkivaltaa, raiskauksia ja insestiä; selvittää millaisin kielellisin keinoin ja visuaalisin keinoin näitä aiheita on lähestytty. Kurssin toisena tavoitteena on tutkia näitä seksuaalisen väkivallan representaatioita sekä feministisen teorian että representaatioita koskevien teorioiden valossa. Teemme analyyseja aineistonamme toimivista teksteistä ja kuvista pohtien niiden sukupuolittunutta dynamiikka eli kuinka väkivalta, sukupuoli ja seksuaalisuus kietoutuvat niissä toisiinsa kulttuurisesti ja rakenteellisesti. Toistetaanko niissä vakiintuneita sukupuolirooleja? Tarjotaanko niissä mahdollisuuksia sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden uudelleen määrittelyyn ja uudelleen käsitteellistämiseen? Kurssin kolmantena tavoitteena on pohtia seksuaalista väkivaltaa filosofian ja etiikan tasolla: jäsentää seksuaalisen väkivallan vyyhteä, jossa paha, hyvä, oikea, väärä, salaisuus, valta, kunnioittaminen, kapina, syyllisyys, uhma, häpeä, ruumiillisuus, seksuaalisuus, kipu, nautinto, lapsuus, vanhemmuus, isovanhemmuus, yhteisöllisyys sekä usein myös uskonto ja uskonnollisuus kietoutuvat toisiinsa. Samalla koetamme vastata muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miksi seksuaalinen väkivalta satuttaa syvästi ja traumatisoi helposti? Miten saada seksuaalisen väkivallan tekijä kantamaan häpeää sen sijaan että sitä jää usein kantamaan uhri? Miten kuvata seksuaalista väkivaltaa, ja löytää sellaisia tapoja sanallistaa ja kuvallistaa, jotka eivät syyllistä ja leimaa seksuaalista väkivaltaa kokeneita, mutta kertovat kuitenkin tapauksen tuskallisuudesta? Miten selvitä seksuaalisesta väkivallasta?

Kurssin aineisto: Kurssilla käytetään aineistona sekä kaunokirjallisia että visuaalisia representaatioita seksuaalisesta väkivallasta. Opettajan tarjoaman aineiston lisäksi opiskelijat saavat myös itse etsiä kaunokirjallista ja/tai visuaalista aineistoa kurssin lopputyötään varten.

Kurssin suorittaminen: Opiskelijat osallistuvat kurssille lukemalla opettajan laatimat johdatukset jokaiseen aihepiiriin, syventymällä opettajan valitsemaan kurssilukemistoon, ottamalla osaa aktiivisesti verkkokeskusteluihin ynnä kirjoittamalla kurssin päätteeksi oman pienoistutkielman valitsemastaan joko kaunokirjallisesta tai visuaalisesta aineistosta.

Tervetuloa mukaan käsittelemään vaikeaa aihetta lämpimässä ja kannustavassa verkkoilmapiirissä! Ilmoittautuminen 1.-19.2.2016: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/67750/lomake.html

Sukupuolentutkimuksen Hilma-verkosto
Yliopistojen yhteistä opetusta,
Verkkokurssit 2016 (kukin kurssi laajuudeltaan 5 op)

Hilma-verkosto on kahdeksan suomalaisen yliopiston opetusyhteistyötä, ja osallistujien tulee olla Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen, Turun yliopistojen tai Åbo Akademin perustutkinto-opiskelijoita. Kurssien korvaavuuksista sovitaan erikseen omassa yliopistossa sukupuolentutkimuksen oppiaineessa, ja niistä useimmat ovat aine- ja syventävien opintojen tasoisia.
Organizer: Hilma-verkosto
Contact: Suunnittelija Aino-Maija Hiltunen
Submitted by: Finland
This event for iCaliCal    Share
01.03.2016 - 29.04.2016
Course
, Finland