• Description
  • Date
  • Info
Väitös: Ageing in the Margins - Understanding Intersectional Inequalities shaping the Ageing and Well-being of Non-European Migrant Women in Finland
MA Smarika KC väittelee 17.9.2024 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Ageing in the Margins - Understanding Intersectional Inequalities shaping the Ageing and Well-being of Non-European Migrant Women in Finland". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Suomen Laki -sali, Porthania, Yliopistonkatu 3.

Vastaväittäjänä on Professor Sandra Torres, Uppsala University, ja kustoksena on Marjaana Seppänen.

***
Tiivistelmä

Tämä väitöskirja sijoittuu ikääntymisen, sukupuolen ja muuttoliikkeen väliseen yhtymäkohtaan. Artikkelipohjaisessa väitöskirjassa pyritään tutkimaan ikääntymisen eriarvoisuutta intersektionaalisesta näkökulmasta. Käytin väitöskirjassa kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä, joihin kuului 20:n Euroopan ulkopuolisesta maasta tulevan maahanmuuttajataustaisen ikääntyvän naisen puolistrukturoituja haastatteluja sekä katsaus ikääntyviä maahanmuuttajia käsittelevään suomalaiseen kirjallisuuteen, jota analysoin aihekohtaisen analyysin avulla. Tutkimukseni perustuu pitkälti intersektionaalisuusteoriaan, minkä lisäksi käytän myös haavoittuvuuden, rodun, rasismin, rodullistamisen ja yksilöllisen toimijuuden käsitteitä: resilienssiä, kehittymiskykyä ja kestävyyttä sekä vastanarratiiveja tutkimustulosten tulkinnassa. Tavoitteenani on keskittää naisten eletyt kokemukset ja ikääntyminen intersektionaaliseen eriarvoisuuteen perustuvissa marginaaleissa, ja täyttää tietovajetta, joka liittyy käsityksiimme ikääntyvien maahanmuuttajien yhteisestä normatiivisesta tulkinnasta sosiaalityössä ja ikääntymisen tutkimuksessa.

Empiiriset havainnot toivat esiin ensinnäkin Euroopan ulkopuolisista maista tulevien ikääntyvien maahanmuuttajien näkymättömyyden tieteellisissä keskusteluissa. Tutkimus toi myös esiin iän, rodun ja sukupuolen yhtymäkohdissa koetun eriarvoisuuden rakenteellisella, yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla ja osoitti, miten tutkimuksen kohteena olevien henkilöiden arkielämän kokemukset ovat kytköksissä valtarakenteisiin. Lisäksi tutkimustulokset toivat esiin tutkittavien henkilöiden resilienssin, kehittymiskyvyn ja kestävyyden näkymättömiä toimijuuspolkuja, jotka kyseenalaistavat Euroopan ulkopuolisista maista tulevien ikääntyvien maahanmuuttajanaisten ongelmallista ja puutteellista määrittelyä heidän haavoittuvuutensa perusteella. Tutkimus havainnollistaa sukupuolittuneen ja rodullistuneen ikääntyneisyyden aseman luomia rajoitteita ja mahdollisuuksia sekä niiden vaikutuksia sosiaalityöhön. Koska sosiaalityö on sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen sitoutunut ala, on keskeistä, että sen puitteissa pystytään ymmärtämään, miten yhteen kietoutuneet identiteetit vaikuttavat ikääntymisen elettyihin kokemuksiin ja henkilökohtaisen tason ylittävään hyvinvointiin. Väitöskirjassa kiinnitetään huomiota tarpeeseen tunnustaa rakenteelliset eriarvoisuudet ja moninkertainen marginalisointi sekä tarkastella marginaaleissa ikääntyvien naisten osallisuuden ja sitoutumisen tapoja.
Submitted by: Finland
This event for iCaliCal    Share
17.09.2024 12:00-14:00
Public defence of doctoral thesis
Helsinki , Finland