• Description
  • Date
  • Info
Att öppna kön via kognitiv terapi, 5 sp
Nätkurs (Anmälan senast den 23.10.2014)
Kursen ger en inblick i den kognitiva teorins (KT) grunder. Du lär dig vad man menar med de centrala begreppen och elementen inom KT. Vi bekantar oss också med en del arbetsmetoder inom kognitiv terapi speciellt utvecklade för att studera kön. Kursen ger grundläggande färdigheter i att tänka på kön genom socialkonstruktivistiska teorier.

Vi lär oss att studera kön som ett ”görande” och som en livslång process istället för ngt som man bara är. De sociala betydelserna som kön får i olika tider och i olika kulturella sammanhang påverkar oss på väldigt grundläggande sätt. Uppfattningar om kön styr vårt tänkande, handlande och våra känslor. Begreppet kognition är centralt både inom kognitiv teori och inom socialkonstruktivistisk könsteori.

Med begreppet kognition syftar man på vårt tänkande. Den kunskap vi har om oss själva, om vår omvärld spelar en avgörande roll också i hur vi agerar och vad vi känner. Funderar vi på kön genom det kognitiva perspektivet kan vi ställa frågor som hur tänker jag om min könsidentitet så att beskrivningen inte blir uteslutande. I vilka situationer aktualiseras mina tankar? Hur handlar jag i dessa situationer? Vilka känslor får jag när jag handlar utgående från könade betydelser och vilka ytterligare handlingar leder dessa känslor till? Kan man se återkommande mönster i mitt handlande? Kursen är nätbaserad och ingår i ämnet kvinnovetenskap.

Tidpunkt: 3.11-14.12.2014
Lärare: PhD Kattis Honkanen och FD Monica Ålgars
Arbetsformer och examination: Arbete och examination via nätet
Kurslitteratur: Enligt examinators anvisningar Kostnader: CLL vid ÅA uppbär en studieavgift på 50 euro/termin för studier vid det öppna universitetet. Undantag: Studerande som är inskrivna (närvaroanmälda) för grundexamen vid Åbo Akademi är befriade från avgiften. Anmälan:
senast den 23.10.2014 till Centret för livslångt lärande via webben:
http://web.abo.fi/fc/anmalningsdb/
Submitted by: Finland
This event for iCaliCal    Share
03.11.2014 - 14.12.2014
Course
, Finland