• Description
  • Date
  • Info
Sukupuolentutkimuksen studia generalia: Kuuma sukupuoli
Torstaisin 17.1.-21.3.2019 klo 16-18
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen (C) luentosali C4
Järjestäjä: JYU Sukupuolentutkimus
"Lopetetaan turha lässytys feminismistä ja tasa-arvosta" (MTVUUTISET 26.11.2018).

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat päivänpolttavia aiheita julkisessa keskustelussa ja netin keskustelupalstoilla: Miten perhevapaat pitäisi jakaa? Miksei julkisin varoin tueta itsellisten naisen hedelmöityshoitoja? Määräävätkö raskausajan hormonit ihmisen seksuaalisen suuntautumisen?

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat asioita, joista useimmilla on kokemus ja myös mielipide. Mihin sukupuolentutkimusta siis tarvitaan? Ja ylipäätään: ”pitääkö sitä sukupuolta joka paikkaan tunkea?” Suomessa vallalla on ollut ajatus, että sukupuolesta vaikeneminen tukee tasa-arvopyrkimyksiä parhaiten. Tällöin jää piiloon se, miten monessa päivänpolttavassa kysymyksessä sukupuolella ja sukupuoleen liittyvillä valtasuhteilla on keskeinen merkitys.

Tällä luentosarjalla sukupuolta ei oteta annettuna, vaan tarkastellaan kriittisesti sukupuolentutkimuksen välinein sitä, miten sukupuolet saavat merkityksensä nyky-yhteiskunnassa ja kulttuurissa sekä menneisyydessä. Miten sukupuolen/sukupuolten merkityksiä ja käytäntöjä on rakennettu ennen ja miten niitä rakennetaan tai voidaan rakentaa nyt ja tulevaisuudessa? Miten ja miksi sukupuoli muuttuu? Miltä sukupuoli tuntuu ja mitä sukupuolella tehdään? Minkälainen merkitys sukupuolella ja sukupuolittuneilla käsityksillä on terveyden, hyvinvoinnin ja seksuaalisuuden kannalta, koulutuksessa ja kasvatuksessa, työelämässä ja sotilasyhteisöissä, kielessä ja kirjallisuudessa, taiteessa ja mediassa?

Luennot pidetään torstaisin klo 16-18 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen (C) luentosalissa C4. Luentosarja on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Jyväskylän yliopiston opiskelijat voivat suorittaa luentosarjalle osallistumalla ja siihen liittyvät tehtävät tekemällä jonkun seuraavista opintojaksoista: HISA412 Sukupuolihistoria, 4op, SPTA2003 Sukupuolentutkimuksen vapaavalintaiset opinnot I, 5 op tai SPTA2004 Sukupuolentutkimuksen vapaavalintaiset opinnot II, 5 op, SKIS407 Sosiolingvistiikan kysymyksiä, 5 op. Tarkemmat tiedot löytyvät Korpista.

Luennot tallennetaan ja ne tulevat saataville Jyväskylän yliopiston Moniviestin -palvelimeen polkuavaimen taakse.

OHJELMA
17.1. Harjunen Hannele: Terveyden sukupuoli ja luokka
24.1. Sari Sulkunen ja Merja Kauppinen: Sukupuoli ja tekstitaidot – paljon (huoli)puhetta pojista
31.1. Kaisa Ahvenjärvi: Naisrepresentaatioista saamelaisessa nykytaiteessa ja -kirjallisuudessa
7.2. Riikka Homanen: Hedelmöityshoidot, rodullistaminen ja hetero(parisuhde)normatiivisuus
14.2. Huonot feministit -kollektiivi (Elmgren, Lahti, Mankki, Mustosmäki & Sihto): Seksuaalisuuden, vallan ja affektien nykykuvi(telmi)a
21.2. Touko Vaahtera: Transihmisten kehot kulttuurissa ja tuhon politiikka: genealoginen näkökulma
28.2. Minna Nikunen & Suvi Kouri: Selviytymisen strategiat työelämässsä: Nuoret naiset ja miehet työelämän kynnyksellä ja upseerinaisten sopeutuminen sotilasyhteisöön
7.3. Karoliina Puranen & Lauri Julkunen: Ongelmapoikia ja poikaongelmia 1900-luvun alun Suomessa
14.3. Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa, seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa
21.3. Sofia Kotilainen: Uudistettu nimilainsäädäntömme ja nimenvalinnan normien sukupuolittunut historia
Submitted by: Finland
This event for iCaliCal    Share
17.01.2019 - 21.03.2019 16:00-18:00
Lecture
Jyväskylä, Finland