• Description
  • Date
  • Info
Call for papers: Tidskrift för genusvetenskap: Genus och miljö
I detta specialnummer om Genus+Miljö vill vi diskutera länkarna mellan miljö, genus och materialitet. Internationell forskning har visat hur ideal, värderingar, exploateringar och förståelse av vår natur är kopplade till görande av femininiteter och maskuliniteter (t.ex. Merchant, 1996; Connell, 1990; Allister, 2004; Alaimo, 2010; Rocheleau, 2008; Elmhirst, 2011). Men trots att kombinationen genus+miljö har en lång historia internationellt och att miljöfrågorna i form av klimatdebatten genomsyrar samhället idag, har inte detta forskningsområde väckt särskilt stort intresse i Sverige tidigare.
Ett antal forskningsutbyten har redan skett till exempel vid workshopen Gender and the Politics of Environments vid SLU i Uppsala, konferensen Nakna Sanningar i Norrköping våren 2013 och sessionen Vad har genus med miljö att göra? samt plenumsessionen Nature, bodies, technologies, matters, and responsibility. Feminist interventions and altercations vid G14 i Umeå.

Nu bjuder vi in brett till ett specialnummer i TGV med tema genus+miljö. Texter som speglar såväl empirisk bredd som teoretiskt djup inom det genusvetenskapliga miljöfältet välkomnas.
Vi tar emot vetenskapliga manus på i sin helhet max 8000 ord och på svenska. Texterna genomgår dubbelt anonym kollegial granskning av två oberoende granskare som rekommenderar eller avråder publicering.
Organizer: Tidskrift för genusvetenskap
Submitted by: Genus
This event for iCaliCal    Share
30.03.2015
Call for papers
, Sweden